Pluimveevoeding in de praktijk

De samenstelling, presentatie en het gehalte aan voedingsstoffen in de voeding hebben een grote invloed op de prestaties van vee. De effecten kunnen verschillen afhankelijk van soort, leeftijd en productiedoel. Om optimale dierprestaties op het bedrijf te bereiken, is het van groot belang om de relaties tussen voeding, diergezondheid en technische prestaties te kennen. Voedingsdeskundigen moeten de theoretische kennis over spijsverteringsfysiologie en biochemie van voedingsmiddelen combineren om diëten te formuleren. Daarom is het doel van voeding het leveren van essentiële voedingsstoffen aan het dier voor een efficiënte productie, maar ook het verzekeren van dierenwelzijn en gezondheid, en een lage uitscheiding van niet-verteerde voedingsstoffen naar het milieu.

Leerdoelen

Verwerven om theoretische en praktische voedingskennis toe te passen om de prestaties van pluimvee te verbeteren. 
Om kennis te verwerven om aan de voedingsbehoeften te voldoen, en om dilemma's als efficiëntie en darmgezondheid het hoofd te bieden. 

Schothorst Feed Research kan presentaties verzorgen over diverse onderwerpen gerelateerd aan pluimveevoeding. Een aantal van deze presentaties vindt u in onderstaande lijst. Uiteraard kunnen op verzoek onderwerpen aan deze lijst worden toegevoegd. Uit onderstaande lijst kunt u een programma voor uw training samenstellen. Uiteraard helpen wij u graag bij het samenstellen van een passend programma voor uw groep.


Fysiologie van het maagdarmkanaal en bijbehorende nutriëntenvertering

Om te begrijpen hoe de nutriënten worden verteerd is het belangrijk om te weten hoe het maagdarmkanaal werkt. Welke enzymen zijn verantwoordelijk voor de afbraak van de nutriënten waar het voer op wordt geformuleerd?

Nutriënten

Nutriënten zijn de bestandsdelen die een dier nodig heeft om te kunnen leven, groeien en produceren. Nutriënten leveren energie, zijn bouwstenen en reguleren vele processen in het lichaam. In deze presentatie worden de eigenschappen en vertering van eiwit, vet en koolhydraten bediscussieerd. Er zal ook al kort een introductie gegeven worden op energiewaardering. Daarnaast zullen de functies van vitaminen en mineralen die voor varkens en pluimvee belangrijk zijn worden omschreven.

Water

Water is het "vergeten" nutriënt in dierlijke productie. Ook al wordt water niet via het voer verstrekt, het is wel heel belangrijk voor de dierlijke productie. Niet alleen de hoeveelheid water is belangrijk, maar ook de kwaliteit. Welke factoren spelen een rol bij de waterbehoefte en vooral wat is het effect van voer op wateropname? Hoe kunnen we de kwaliteit van water beoordelen en wat zijn de consequenties van een slechte waterkwaliteit?

Grondstoffen

Het formuleren van diervoeders is complex. Er zijn veel verschillende grondstoffen beschikbaar welke elk weer verschillende nutritionele eigenschappen hebben. Waaraan kunnen we verschillende grondstoffen herkennen? Met welke aandachtspunten moeten we rekening houden? Welke grondstoffen zijn het meest gangbaar in varkens- en pluimveevoeders. 

Toevoegingsmiddelen

Toevoegingsmiddelen (additieven) zijn producten die gebruikt worden in de diervoeding om de kwaliteit van het voer of het eindproduct te verbeteren of om de technische resultaten of gezondheid van het dier te verbeteren. Wat is het werkingsmechanisme van verschillende gangbare toevoegingsmiddelen? Welke handvatten kunnen we gebruiken om toevoegingsmiddelen te evalueren?

Vleeskuikens

Een vleeskuiken komt in de stal met een gewicht van 40 gram en verlaat binnen een paar weken de stal met een gewicht van meer dan 2 kg. In deze korte periode krijgt een vleeskuiken vaak wel vier verschillende voeders om zo goed mogelijk te voorzien in de nutritionele behoefte.

Leghennen

Het voeren van leghennen is vooral complex aan het begin van de leg en aan het einde van de leg. Rond de start van de leg is het moeilijk om de leghennen voldoende nutriënten te voeren. Aan het einde van de leg is het een uitdaging om de eischaalkwaliteit goed te houden

Vleeskuikenouderdieren

Vleeskuikens zijn vleesproducerende dieren terwijl de ouderdieren leggende dieren zijn. Dit feit resulteert in extra nutritionele uitdagingen.

Darmgezondheid

Een gezond functioneel maagdarmkanaal is belangrijk voor een goede en efficiënte opname van nutriënten. Voeding speelt hierin een belangrijke rol.

Eiwit- en aminozuurwaardering

Aminozuren zijn belangrijk bij het formuleren van pluimveevoeders, maar er worden daarbij verschillende verteringscoëfficiënten gebruikt. Wat is de toegevoegde waarde van voerformulatie op basis van verteerbare aminozuren en het ideale aminozuurprofiel.

Vroege voeding

Er is veel belangstelling voor voeding van jonge vleeskuikens met het oog op het minimaliseren van de uitval en het optimaal opstarten van een koppel. Er zijn tegenwoordig verschillende broedsystemen die de kuikens direct na uitkomst toegang tot water en voer verschaffen.

Vleeskwaliteit

Afwijkingen in onder andere de borstfilet is een van de belangrijkste redenen voor het afkeuren van vleeskuikens in het slachthuis. Op welke aspecten worden de vleeskuikens beoordeeld en hoe kunnen we daar met voeding en management op inspelen? 

Alternatieve eiwitbronnen

Stikstofuitscheiding en de Europese afhankelijkheid van soja-import zijn twee factoren die de laatste tijd sterk in de belangstelling staan in de veehouderij. De keuze voor een bepaalde grondstof in veevoeder is afhankelijk van de verhouding tussen de voederwaarde en de prijs. De grondstoffen die het meeste voederwaarde leveren voor de laagste kostprijs, worden opgenomen. Welke eiwitbronnen zijn potentiele sojaschroot vervangers?

Facts about fats

Vetten en oliën zijn meer dan alleen maar een energieleverancier in diervoeders. Vetzuren en vetzuurproducten verschillen in chemische samenstelling en fysieke karakteristieken. Sommige vetzuren kunnen als functionele nutriënten gezien worden. Omdat vetten vooral ingezet worden om het energiegehalte van diervoeders te verhogen is het belangrijk om kennis te hebben van de verteerbaarheid van vetten.

Energiewaardering

De basis van energiewaardering bij pluimvee zal worden toegelicht, inclusief de stikstofbalanscorrectie voor het bepalen van het gehalte aan metaboliseerbare energie (AMEn). Voorspelling van AMEn uit verteerbare voedingsstoffenfracties zal worden besproken met enkele oefeningen om aan te tonen tot welk doel dit kan worden gebruikt. Verschillende energie-evaluatiesystemen zullen met elkaar worden vergeleken en we zullen de toegevoegde waarde van een netto energiesysteem bespreken.

Schaalkwaliteit

Bij de beoordeling van de eieren wordt er vooral gekeken naar gaafheid, vuilschaligheid en breuksterkte van de eischalen. De breuksterkte van een ei is een belangrijke indicator voor de eischaalkwaliteit. Naarmate de hen ouder wordt daalt de breuksterkte en is verhoging van het calciumniveau wenselijk. Hoe kunnen we met voeding de schaalkwaliteit verbeteren?

Mycotoxinen

Mycotoxinen zijn aanwezig in vrijwel alle voeders en grondstoffen en beïnvloeden het dier in negatieve zin. Het is daarom belangrijk te weten wat mycotoxinen zijn, waar ze voorkomen en hun belangrijkste effecten bij verschillende diersoorten. Preventie van mycotoxinen blijft echter een uitdaging. Wat kunnen we leren over de interacties van mycotoxinen met andere mycotoxinen, met diergeneesmiddelen, met voedermiddelen en zelfs met het microbioom van de gastheer?

Voertechnologie; dilemma tussen efficiëntie en gezondheid

Een gezond dier is een blij dier. Maar hoe kunnen we de gezondheid verbeteren, zonder dat het een negatief effect op de presentatie heeft? Wat er gebeurt met nutriënten tijdens het productieproces, en hoe de meest recente technologieën gebruikt kunnen worden om zowel de gezondheid als de prestaties van het dier te bevorderen. Welke dilemma’s lopen we tegen aan?

Factoren in het vroege leven die de immuunontwikkeling bij vleeskuikens en leghennen beïnvloeden

Adequate microbiële kolonisatie tijdens de neonatale periode is essentieel voor de ontwikkeling van het immuunsysteem. Vertraagde toegang tot voeding na uitkomst (zoals in de praktijk vaak het geval) leidt tot een vertraging van de kolonisatie. Een verstoorde microflorasamenstelling op jonge leeftijd kan verreikende gevolgen hebben voor de immuunontwikkeling en daarmee ziekteresistentie op latere leeftijd. Welke omstandigheden kunnen de microbiële kolonisatie te verstoren hoe speelt genetica (vleeskuiken vs leghen) hier een rol in? 

Voerformulatie

Verschillende casestudies en voerconcepten zullen worden gebruikt om te illustreren hoe een nutritionist een voersamenstelling kan formuleren die het meest geschikt is voor een bepaalde situatie. Tijdens deze dag zullen typische samenstellingen voor verschillende leeftijden en productiestadia aan de orde komen en onder andere worden gekeken naar het effect van nutriënt- en/of grondstoffenrestricties op de samenstelling van het voer.


Maak kennis met de trainers

Roger

Roger Davin

Marco

Marco de Mik

Anne H

Anne Huting

 

Vanessa

Vanessa lagos

 

Walter

Walter VanHofstraeten

Lotte

Lotte Stokvis

 

Ellen van Eerden

 

Karin

Karin van de Belt