RUNDVEEVOEDING VOOR DE NUTRITIONIST
De cursus “Rundveevoeding voor de nutritionist” is onderdeel van het cursustraject van Schothorst Feed Research. In deze cursus wordt theoretische en praktische kennis gecombineerd waarbij naast meer diepgang op het gebied van voeding er verschillende actuele onderwerpen aan bod komen.
DOELGROEP
De cursus is bestemd voor nutritionisten, maar ook voor overige medewerkers in de diervoederindustrie die al nutritionele kennis hebben óf de cursus Rundveevoeding: basisprincipes hebben gevolgd.
DAG 1
Opening
Introductie van Schothorst Feed Research en kennismaking met de deelnemers.
Voederwaardering volgens het E-dairy model
Schothorst Feed Research heeft voor haar klanten een eigen voederwaarderingmodel ontwikkeld (het E-dairy model). In deze presentatie zal ingegaan worden op de achtergrond en ontwikkeling van het E-dairy model. Tevens worden verschillende voorbeelden van hoe voedermiddelen in dit systeem gewaardeerd worden toegelicht.
E-structo systeem
Voor verbetering van de pensgezondheid is recentelijk een nieuw structuurwaarderingssysteem (E-structo) geïmplementeerd in de praktijk. In dit systeem worden de drie pijlers voor optimale pensgezondheid: herkauwactiviteit (E-rumi), zuurbelasting (E-acid) en bufferende werking van voedermiddelen (E-buffer) berekend. Deze drie kenmerken vormen tezamen de E-structo van het rantsoen.
Vergelijking van het E-dairy model met andere systemen
Het E-dairy model wordt vergeleken met de systemen uit de ons omringende landen. Naast energiewaardering (netto energie) zullen ook metaboliseerbaar eiwit (WDVE, PDI, AAT, nXP), aminozuren en structuurwaardering (E-structo, PSW, SW) besproken worden. Ook de grote lijn van verschillen met andere nieuw ontwikkelde systemen zal worden toegelicht (Systali, Norfor, CNCPS).
DAG 2
Droogstandsvoeding
Op deze dag wordt een korte herhaling van de basiskennis in combinatie met nieuwe inzichten over droogstandsvoeding gepresenteerd. Tekortkomingen in de droogstandsvoeding kunnen resulteren in metabole stoornissen en productieproblemen. In deze presentatie worden deze problemen, maar ook hoe deze problemen kunnen worden voorkomen, besproken.
Jongveeopfok
Het belang van een goede biestperiode en voeding voor en na het spenen op groei, gezondheid en latere productie als melkkoe wordt toegelicht.
Problemen als gevolg van voeding en voedingsmanagement
De achtergrond van (subacute) pensverzuring, dikke darm verzuring, verminderde weerstand en klauwproblemen wordt beschreven. De adviezen om deze problemen te voorkomen en/of verhelpen door aanpassing van management en voeding worden toegelicht.
Fertiliteit
De invloed van voeding op vruchtbaarheid wordt hier besproken. De hormonale achtergrond van vruchtbaarheid passeert de revue. Welke nutriënten in het rantsoen zijn hierin van belang?
DAG 3
Beïnvloeding melksamenstelling
Tijdens deze dag zal uitgebreid worden ingegaan op de variatie in melksamenstelling en hoe daar via de voeding op kan worden gestuurd. De invloed van parameters uit het E-dairy model (pensfermentatie van eiwit en koolhydraten, glucogene nutriënten en lipogene nutriënten) op melksamenstelling wordt toegelicht. Ook gehalten aan mineralen en spore elementen komen aan de orde.
Melk als spiegel van de koe
Uit de melkanalyse kan veel worden afgeleid over hoe de koe er voor staat (metabool, gezondheid, weerbaarheid en milieu). Van de verschillende componenten in de melk (vet, eiwit, lactose, ureum, vetzuren, etc.) wordt aangegeven hoe die gebruikt kunnen worden bij beoordeling van rantsoenen.
DAG 4
Technologische processen in de (meng)voer productie
In deze presentatie wordt een overzicht gegeven van de verschillende technologische processen die in de mengvoerindustrie worden toegepast.
Effect van technologie op voederwaarde van grondstoffen
De invloed van verschillende technologische behandelingen (malen, pletten, persen, expanderen, toasten, chemische behandelingen) op de voederwaarde van grondstoffen wordt beschreven. Door aangepaste voederwaardekenmerken kunnen specifieke effecten op productie- en gezondheidsparameters worden nagestreefd.
Bestendige eiwitbronnen
Voor verbetering van de melkproductie en N-benutting bij melkkoeien is gebruik van bestendige eiwitbronnen noodzakelijk. Daartoe worden vooral sojaschroot en raapzaadschroot technologisch behandeld. Sinds kort is de behandeling met formaldehyde niet meer toegelaten en is er een groot aanbod van alternatieve producten. In deze presentatie wordt aangegeven welke alternatieven methoden er toegepast worden en hoe effectief daarmee de eiwitbestendigheid wordt verhoogd.
Wrap up + borrel
We sluiten de cursus met zijn allen af. Tijdens de wrap up worden de voorgaande cursusdagen kort samengevat en geëvalueerd.
MAAK KENNIS MET DE TRAINERS
Wilfried van Straalen
Matthias Schilde
Lydia Kroon
Marije Winia-van Tol