BODEMVRUCHTBAARHEID EN BEMESTING

Kennis van bodemvruchtbaarheid en bodembemesting is zeer belangrijk voor de (melk)veehouder met akkerbouw en akkerbouwer. Speciaal voor erfbetreders, adviseurs rundveevoeding en andere geïnteresseerden wordt deze verdiepingscursus door Groeikracht verzorgd. Deze cursus is zeer geschikt ter voorbereiding op of als vervolg op de cursus Rundveevoeding: Basisprincipes.

DOELGROEP

Adviseurs rundveevoeding

Leerdoelen

  • Het lezen van een bodemanalyse
  • De werking van de verschillende processen in de bodem
  • Hoe kun je eenvoudig de bodemvruchtbaarheid verbeteren
  • Nutriëntenbehoefte van gewassen
  • Hoe vul je de nutriënten behoefte praktisch in
  • Uitwerken van een casus: eigen bedrijf of voorbeeld bedrijf

Na deze dag kan je:

  • De behoefte aan kalk bepalen
  • De beste manier om de stikstof verdeling te bepalen op jouw grond(slag)
  • De fosfor en/of kalium behoefte bijsturen
  • Aan de hand van het kuilmonster de nutriëntendekking uitrekenen
  • De beschikbare stikstof praktisch verdelen over het jaar
  • De behoefte van aanvullende nutriënten bepalen

OCHTEND 09:00 - 12:00 (ONTVANGST VANAF 08:30)

Wat zit er in de bodem?

Hoe groot is het vermogen om mineralen te binden/te mineraliseren, hoe is het gesteld met de basis nutriënten en is de structuur wel op orde? Samen worden de belangrijkste fysische kenmerken van de bodem besproken. Van verschillende grondsoorten wordt de pH en structuur bekeken. Is dit de gewenste pH en zo nee wat is dan optimaal?

Hoe werkt de bodem?

Niet alle gronden leveren evenveel nutriënten ondanks dat er een gelijke hoeveelheid organische stof en lutum in de grond kan zitten. Het biologische proces dat in de grond plaats vindt, is van grote invloed op de hoeveelheid stikstof die beschikbaar komt. Hoe dit biologische proces werkt, wie daarbij betrokken zijn en hoe dat te beïnvloeden is wordt besproken.

Waar kan ik aan/mee sturen in de bodem?

Op basis van de fysische biologische samenstelling van de grond komen er verschillende hoeveelheden nutriënten beschikbaar. Maar wat betekenen deze waarden op de grondanalyse, hoe interpreteer ik dat, wat zegt het over de grond en wat kan ik daar praktisch mee. Of zijn er zaken waar ik toch geen invloed op heb en waar moet ik juist wel iets aan/ mee doen. Onder andere aan bod komt: invloed van P plant beschikbaar en hoeveel kalk er nodig is om de grond naar de optimale pH en structuur te sturen.


MIDDAG 13:00 - 16:00 UUR

Hoe werkt een plant

Wat is de behoefte van de plant? Is er wel een verschil in nutriënt behoefte of lijken voedergewassen meer op elkaar dan gedacht? Daarvoor is het van belang om te weten wanneer en hoe een plant nutriënten opneemt en hoe dat beïnvloed kan worden.

Daarnaast zal aan de hand van kuilanalyses van afgelopen jaren gekeken worden of de nutriënt beschikbaarheid op dat moment voldoende was.

Bemesting

De invulling van de gewasbehoefte kan met verschillende nutriënt bronnen. Een deel kan uit de bodem komen, maar wanneer komt dat vrij en hoeveel moet ik dan nog aanvullen? Aanvullen en verdelen van dierlijke mest is één van de belangrijkste zaken van bemesting. Maar is de mest wel beschikbaar op een bedrijf op het moment dat je het wil bemesten? Dit en hoe drijfmest werkt, wanneer wat vrijkomt, verschillen in drijfmest en hoe de werking te beïnvloeden is komt aan bod. Met aansluitend de aanvulling met kunstmest stikstof, zwavel en eventuele overige elementen. Hiermee krijg je alle tools om vervolgens zelf een bemestingsplan te maken.

Zelf aan de slag

Om meer gevoel te krijgen bij de invulling van een bemestingsplan wordt er aan de hand van de eigen situatie de nutriëntendekking doorgerekend. In eerste instantie aan de hand van de eigen kuil de nutriëntendekking achterhalen, daarna de bemesting afstemmen op de gewenste gewasopbrengst.


MAAK KENNIS MET DE TRAINER

Dennis Storkhorst (Groeikracht)

Dennis Storkhorst

 

groeikracht logo