VARKENSVOEDING VOOR DE NUTRITIONIST
De cursus “Varkensvoeding voor de nutritionist” is onderdeel van het cursustraject van Schothorst Feed Research. In deze cursus wordt theoretische en praktische kennis
gecombineerd waarbij naast meer diepgang op het gebied van voederwaardering er verschillende actuele onderwerpen aan bod zullen komen.
DOELGROEP
De cursus is bestemd voor nutritionisten maar ook voor overige medewerkers in de diervoederindustrie die al nutritionele kennis hebben of de cursus "Varkens- en pluimveevoeding: basisprincipes" hebben gevolgd.
DAG 1
Opening
Introductie van Schothorst Feed Research en kennismaking met de deelnemers.
Fysiologie van het maagdarmkanaal en bijbehorende nutriëntenvertering
Om te begrijpen hoe de nutriënten worden verteerd is het belangrijk om te weten hoe het maagdarmkanaal werkt. Welke enzymen zijn verantwoordelijk voor de afbraak van de nutriënten waar het voer op wordt geformuleerd?
Eiwitwaardering en het gebruik van AID en SID aminozuren
Aminozuren zijn belangrijk bij het formuleren van varkensvoeders, maar er worden daarbij verschillende verteringscoëfficiënten gebruikt. Wat is de toegevoegde waarde van voerformulatie op basis van verteerbare aminozuren en het ideale aminozuurprofiel, en wat zijn de effecten van voersamenstelling op de verteerbaarheid van eiwitten en het gebruik van aminozuren.
Energiewaardering
Energie is een dure component in een varkensvoeders. Daarom is het voor het formuleren van varkensvoeders die aan de behoefte voldoen van belang te begrijpen hoe varkens energie benutten. Wat is belangrijk voor de praktische implementatie van dit energiesysteem. Wat is de meerwaarde van voeroptimalisatie op basis van netto energie (NE)?
Alternatieve eiwitbronnen
Stikstofuitscheiding en de Europese afhankelijkheid van soja-import zijn twee factoren die de laatste tijd sterk in de belangstelling staan in de veehouderij. De keuze voor een bepaalde grondstof in veevoeder is afhankelijk van de verhouding tussen de voederwaarde en de prijs. De grondstoffen die het meeste voederwaarde leveren voor de laagste kostprijs, worden opgenomen. Welke eiwitbronnen zijn potentiële sojaschroot vervangers?
DAG 2
Stimuleren darmgezondheid van biggen
Voerstrategieën zowel vóór als na het spenen kunnen een positieve invloed hebben op de darmgezondheid en daarom de problemen na het spenen (diarree) minimaliseren. Welke voedingsstrategieën zullen een optimale darmgezondheid van de biggen rond het spenen ondersteunen om de groeiprestaties te verbeteren?
Facts about fats
Vetten en oliën zijn meer dan alleen maar een energieleverancier in diervoeders. Vetzuren en vetzuurproducten verschillen in chemische samenstelling en fysieke karakteristieken. Sommige vetzuren kunnen als functionele nutriënten gezien worden. Omdat vetten vooral ingezet worden om het energiegehalte van diervoeders te verhogen is het belangrijk om kennis te hebben van de verteerbaarheid van vetten.
Optimaliseren van de prestatie van vleesvarkens
Groeimodellen hebben de potentie om de prestaties van vleesvarkens te evalueren en te optimaliseren. De theoretische achtergrond achter groei (vet- en eiwitaanzet) is afhankelijk van energie en dus voeropname. Hoe kunnen we voerefficiëntie en karkaskwaliteit via modellering voorspellen? Wat is de meest beperkende factor voor groei? Wat zijn de voor- en nadelen van het gebruik van modellen om de groei in de praktijk te voorspellen?
Effect van voeding op karkaskwaliteit
Genetische selectie van vleesvarkens op efficiëntie en dus hogere eiwitaanzet heeft ook geresulteerd minder vetaanzet. Tot op zekere hoogte sluit magerder vlees aan bij de wensen van de consument. Echter, momenteel heeft ongeveer 20% van de varkens, vooral beren, een spekdikte van minder dan 11 mm. Dit lage vetpercentage heeft een negatief effect op de vleeskwaliteit en is daarbij nadelig voor de verwerkende industrie. Hierdoor worden boeren gekort in de uitbetaling. Welke factoren kunnen de vetaanzet beïnvloeden en hoe speelt voeding hier een rol in?
DAG 3
Mycotoxinen
Mycotoxinen zijn aanwezig in vrijwel alle voeders en grondstoffen en beïnvloeden het dier in negatieve zin. Het is daarom belangrijk te weten wat mycotoxinen zijn, waar ze voorkomen en hun belangrijkste effecten bij verschillende diersoorten. Preventie van mycotoxinen blijft echter een uitdaging. Wat kunnen we leren over de interacties van mycotoxinen met andere mycotoxinen, met diergeneesmiddelen, met voedermiddelen en zelfs met het microbioom van de gastheer?
Voertechnologie; dilemma tussen efficiëntie en gezondheid
Een gezond dier is een blij dier. Maar hoe kunnen we de gezondheid verbeteren, zonder dat het een negatief effect op de presentatie heeft? Wat er gebeurt met nutriënten tijdens het productieproces, en hoe de meest recente technologieën gebruikt kunnen worden om zowel de gezondheid als de prestaties van het dier te bevorderen. Welke dilemma’s lopen we tegen aan?
Voeding ten behoeve van optimale reproductieresultaten
In de opfok wordt de basis voor de reproductie van de zeug gelegd. Welke aspecten zijn belangrijk voor een goede opfok? Daarnaast draagt voeding van de zeug tijdens de dracht en de lactatie bij aan de vitaliteit van de (pas)geboren biggen. Welke voerfactoren zijn belangrijk voor hoogproductieve zeugen op optimaal te presenteren?
DAG 4
Voerformulatie
Verschillende casestudies en voerconcepten zullen worden gebruikt om te illustreren hoe een nutritionist een voersamenstelling kan formuleren die het meest geschikt is voor een bepaalde situatie. Tijdens deze dag zullen typische samenstellingen voor verschillende leeftijden en productiestadia aan de orde komen en onder andere worden gekeken naar het effect van nutriënt- en/of grondstoffenrestricties op de samenstelling van het voer.
Wrap up + borrel
We sluiten de cursus met zijn allen af. Tijdens de wrap up worden de voorgaande cursusdagen kort samengevat.
MAAK KENNIS MET DE TRAINERS
Marco de Mik
Jan Fledderus
Xandra Benthem de Grave
Anne Huting
Anouschka Middelkoop
Regiane Santos